Inloggen

Over ons meel

Over het meel van de molen

Molen “Rijn en Lek” maalt op vrijwillige basis regelmatig graan. Het meel vindt aftrek bij vele thuisbakkers en professionele gebruikers zoals bakkers en restaurants. (Delicatessen Plus, Héron, Lakerveld). 

De tarwe die we vermalen wordt natuurvriendelijk geteeld door de familie De Winter (De Tarwecirkel) uit het Zeeuwse Kwadendamme. De rogge en het spelt zijn van biologische teelt en hebben in de buurt van Wageningen gegroeid. Door het gebruik van inlands graan wordt het transport en het milieu gespaard. Aan het meel zijn geen andere stoffen, zoals broodverbeteraars, toegevoegd. Het graan wordt op alleen op windkracht op molenstenen gemalen. Het volkorenmeel bestaat, in tegenstelling tot meel uit een meelfabriek, uit de volle korrel. Alle vitamines, mineralen en de smaak blijven hierdoor behouden.

 

De inkomsten die we met het malen genereren, worden gebruikt voor de instandhouding van de molen.

 

Algemene tips

De termen meel en bloem worden vaak verward. Als het graan wordt gemalen wordt van de hele korrel volkorenmeel gevormd. Hieraan wordt dan de graansoort toegevoegd; volkorentarwemeel, volkorenroggemeel etc. Een brood van volkorenmeel is een bruin brood.

Op de molen is een zeefmachine, een zg. buil aanwezig. Deze splitst het volkorenmeel in bloem (het witte deel van het meel), de zemelen (de huid van de graankorrel en griezen (een mengsel van grove bloem en fijne zemelen). Van de bloem wordt een wit brood gebakken. Het griesmeel is bekend als toepassing in griesmeelpudding. De zemelen zijn uitermate geschikt voor de verbetering van de spijsvertering.

 

Bij het bakken van brood van molenmeel zijn recepten met lange rijstijden en veel water aan te raden. In huiselijke omstandigheden is het bijvoorbeeld veel koeler dan in een bakkerij. Ons meel bevat geen broodverbeteraar waardoor de baktijd verkort kan worden. Veel klanten kiezen bewust voor molenmeel om een zo natuurlijk mogelijk brood te krijgen. De recepten zijn hierop afgestemd.

 

Weeg alles nauwkeurig af. Een kleine afwijking kan een grote invloed op het eindresultaat hebben.

 

Op internet staan veel goede, maar helaas ook slechte recepten. Voor goede recepten zijn de volgende links aanbevelingswaardig: https://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/ en https://wiebaktmee.nl/cms/. Veel collega-molenaars hebben op hun website recepten gepubliceerd. Deze zijn vaak in de praktijk uitgeprobeerd en prima bruikbaar.