Inloggen

Molen Rijn en Lek

De molen Rijn en Lek aan de Dijkstraat te Wijk bij Duurstede is de enige molen in Nederland die op een stadspoort is gebouwd. Als walpoortmolen is de korenmolen bovendien een icoon voor de stad. Met het Kasteel en de grote Kerk behoort de molen Rijn en Lek tot de belangrijkste Wijkse monumenten.
 

Volg Molen Rijn en lek ook op facebook! 

Openingstijden

Bezoek molen Rijnen Lek

De Molenwinkel

De molenwinkel

Geschiedenis

De geschiedenis

Wereldberoemd dankzij een misvatting

Wereldberoemd dankzij een misvattingIn de jaren 20 van de vorige eeuw dreigde de molen gesloopt te worden.

Er werd een comité opgericht om deze molen voor de ondergang te behoeden. Mede door het grote misverstand dat dit de beroemde molen van Ruisdael zou zijn werd er veel geld opgehaald. Maar het heeft geholpen. Op 28 nov. 1929 werd de molen Rijn en Lek overgedragen aan de Vereniging de Hollandsche Molen te Amsterdam.

Daardoor kunnen we nu genieten van zijn geschiedenis, het prachtige  houten raderwerk en staande op de stelling het uitzicht over de rivier de Rijn en Lek.

Op de molen wordt nog geregeld gedraaid en meel gemalen door een team van vrijwillige molenaars: Camiel Damen, Gerben Terpstra, Jos Zwanenburg en Louis Maas.

Zomerse sfeerimpressie

Woensdag 10 januari 2018 - Afgelopen zondag een snijdende oostenwind en hoog water. Het was een drukte van jewelste op de molen om  ‘Wijk aan Zee’  te vereeuwigen. Iedereen blij dat na een sombere week de zon uitbundig scheen aan een strakblauwe lucht. Dat Wijk bij Duurstede en natuurlijk de molen het hele jaar de moeite waard zijn laat onderstaand pauzefilmpje van rtv utrecht zien.

Zomer 2018 gemaakt door Boukje Jansen van Galen.

Molen 'Rijn en Lek' - Wijk bij Duurstede